Τι είναι ;
Εμβοές είναι ακουστοί ήχοι που παράγονται από το σώμα μας.
Πόσο συχνές είναι ;
Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει νιώσει κάποτε να βουίζουν τα αυτιά του. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι το να ευθύνονται οι εμβοές για σοβαρή διαταραχή της ποιότητας ζωής του, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Περίπου το 1% των ενηλίκων στην Αγγλία, έχει τόσο σοβαρές εμβοές. Ένα 8% αναφέρει ότι εξαιτίας των εμβοών δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή το θεωρεί πρόβλημα που τον ενοχλεί ιδιαίτερα.
Πού οφείλονται;
Τις εμβοές μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες : 1) Σε αυτές που παράγονται από γειτονικά στο αυτί μας όργανα, όπως είναι τα αγγεία, οι αρθρώσεις, οι μυς και 2) σε αυτές που παράγονται από το ίδιο το αυτί μας.
Φυσιολογικά δεν ακούμε τους ήχους που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, που ακόμα και σε ένα ήσυχο δωμάτιο υπάρχει, είναι αρκετός για να τους καλύψει. Όμως σε ένα πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα βόμβο ή το σφυγμό μας.
- Υπάρχει περίπτωση να ακούμε τους ήχους του σώματος μας διότι κάτι εμποδίζει τους θορύβους του περιβάλλοντος να φτάσουν στο αυτί μας. Το βύσμα είναι η πιο συχνή αιτία εμβοών. Επίσης η βαρηκοΐα που παρουσιάζεται στους ηλικιωμένους, οι ωτίτιδες, η ωτοσκλήρυνση, μπορούν να αποτελέσουν τέτοιους φραγμούς.
- Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις όπου οι ήχοι που παράγει το σώμα μας είναι τόσο δυνατοί που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους γύρω μας θορύβους. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στην εγκυμοσύνη είτε σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως, η υψηλή πίεση, η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός, οι στενώσεις ή άλλες παθήσεις των αγγείων, κ.α.
- Υπάρχουν καταστάσεις επίσης που πάσχει το έσω αυτί ή το νεύρο της ακοής. Έχει αποδειχθεί ότι, η για πολλά χρόνια έκθεση σε έντονους θορύβους από μηχανές, όπλα, κ.α., προκαλούν όχι μόνο βαρηκοΐα αλλά και εμβοές, ως, αποτέλεσμα της βλάβης του νεύρου της ακοής.
- Τέλος, κάποιες παθήσεις ή σχετικά σπάνιοι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν επίσης εμβοές.
Αντιμετώπισή τους.
Το πρώτο μέλημα του ειδικού είναι να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βλάβη που επιδέχεται άμεση θεραπεία ( π.χ. βύσμα, ωτίτιδα,) ή έστω με χειρουργική αντιμετώπιση όπως είναι στους όγκους του εγκεφάλου που συνήθως είναι καλοήθεις. Τον ειδικό βοηθούν εδώ ορισμένες εξετάσεις στις οποίες πιθανόν να υποβληθείτε.
Εάν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου αποδειχθεί ότι οι εμβοές προκαλούνται από πάθηση που δεν μπορεί να θεραπευθεί ριζικά, τότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες :
Πιθανότατα ο ειδικός θα δοκιμάσει αρχικά την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά, αλλά αρκετές φορές ελαττώνουν θεαματικά την ένταση των εμβοών. Αν σε διάστημα ολίγων μηνών δεν δείτε κάποιο όφελος, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε να τα παίρνετε.
Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω των εμβοών:
- Πολλοί βρίσκουν αποδοτικό το τικ-τακ του κλασικού ρολογιού.
- Πολύ χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το ραδιόφωνο. Δοκιμάστε να αποκοιμηθείτε ακούγοντας μουσική σε ένταση που μόλις υπερκαλύπτει τις εμβοές. Αν αυτό δεν αποδώσει τότε τοποθετήστε το μεταξύ δύο FM σταθμών ώστε να παράγει θόρυβο. Υπάρχουν στο εμπόριο ραδιόφωνα-ρολόγια που σταματούν να λειτουργούν αυτόματα, ώστε δεν χρειάζεται να είναι ανοικτά όλη τη νύχτα. Για μην ενοχλείται ο σύντροφος σας μπορείτε να ακούτε με ακουστικά..
- Ίσως χρειαστείτε και την βοήθεια κάποιου ελαφρού υπνωτικού, που όμως καλό θα είναι να το αποφεύγετε όσο γίνεται.
Εάν μαζί με εμβοές έχετε και βαρηκοΐα : τότε το ακουστικό βαρηκοΐαςείναι η πιο αποδοτική λύση. Ακούγοντας με την βοήθεια του και τους ήχους του περιβάλλοντος, "σκεπάζετε" τις εμβοές.
Εάν οι εμβοές είναι τόσο δυνατές και ενοχλητικές : ώστε όλα τα παραπάνω μέσα δεν αποδίδουν, τότε είναι δυνατόν να προμηθευτείτε ακουστικό το οποίο παράγει θόρυβο, στοχεύοντας στην κάλυψη των εμβοών από τον τεχνητό ήχο.
Γενικές οδηγίες
- Οι εμβοές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επικίνδυνες, εφ' όσον ο ειδικός σας έχει εξετάσει και έχει αποκλείσει κάθε σοβαρή αρρώστια.
- Όσο έχετε το μυαλό σας σ' αυτές, τόσο πιο ενοχλητικές γίνονται. Άνθρωποι με λίγες ασχολίες είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο. Γι' αυτό να ασχολείσθε με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις εμβοές.
- Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα.
- Μην πίνετε : καφέ, τσάι , tonic water, sprite, ή seven-up, γιατί περιέχουν ουσίες που επιδεινώνουν τις εμβοές.
- Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτό σας το πρόβλημα.
Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας με email ή ελάτε να συζητήσουμε από κοντά.