Συνήθεις παθήσεις

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

 

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με όλα τα συμπτώματα που την ακολουθούν ( κακός ύπνος, ροχαλητό, πρωινοί πονοκέφαλοι και κακοκεφιά, ξερό στόμα, υπνηλία στη διάρκεια της μέρας) είναι σίγουρα πολύ ενοχλητικά. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν και σοβαρότερα προβλήματα όπως άπνοιες στον ύπνο που μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές για τον οργανισμό καταστάσεις όπως, καρδιακή ανεπάρκεια, κ.α.
Η δυσκολία αυτή προέρχεται κυρίως από τον συνδυασμό σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (του χόνδρου που χωρίζει τα δύο ρουθούνια) και της υπερτροφίας των ρινικών κογχών (βλέπε «χρόνια ρινίτιδα»). 
Η  σκολίωση του διαφράγματος της μύτης (ρινικού διαφράγματος) αντιμετωπίζεται μόνο με εγχείρηση. Οι επεμβάσεις αυτές για να αποδώσουν πρέπει κατά τη γνώμη μας να συμπεριλάβουν και κάποια παρέμβαση στις ρινικές κόγχες οι οποίες διογκώνονται στη χρόνια ρινίτιδα. Η χειρουργική θεραπεία της ρινίτιδας μπορεί να γίνει με ραδιοσυχνότητες ή με κογχοπλαστικές επεμβάσεις. Εάν υπάρχει δυσμορφία του εξωτερικού της μύτης, τότε μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και ρινοπλαστική.
Με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και το σύγχρονο εξοπλισμό, οι επεμβάσεις αυτές έχουν απλοποιηθεί, είναι ανώδυνες και εκτελούνται σε κάθε ηλικία του ασθενούς. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι μια ημέρα, τοποθετείται ένας ελαφρύς πωματισμός (σαν σφουγγαράκι) ο οποίος περιλαμβάνει μικρό σωληνίσκο ώστε να μπορεί ο ασθενής να ανασαίνει από τη μύτη παρά τον πωματισμό. Αυτός αφαιρείται μετα 2 ή 3 μέρες, χωρίς ουσιαστικό πόνο.

 

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να μην τοποθετηθεί καν πωματισμός μετά το χειρουργείο.

 

Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει 1 – 2 επισκέψεις στο γιατρό σας και καθημερινή περιποίηση της μύτης  (ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορρό και αλοιφή) για δέκα περίπου ημέρες. Η βελτίωση της αναπνοής κυμαίνεται μεταξύ 65 και 100%.