Οδηγίες για το χειρουργείο

Ρινικό δίαφραγμα και μύτη

Για επέμβαση στο ρινικό δίαφραγμα και τη μύτη

 

Α. Γενικές οδηγίες.
1. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ούτε νερό.
2. Αν καπνίζετε είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μην καπνίσετε καθόλου όλη την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
3. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας φοράς που συναντηθήκαμε και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας (π.χ. κρυολόγημα, πυρετός, κ.τ.λ) παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

 

Β. Απαντήσεις σε μερικά ερωτήματά σας.

Πόσο θα μείνω στην κλινική;
Μπορεί να φύγετε την ίδια μέρα ΄να μείνετε για μια βραδυά.

Για πόσο καιρό θα μείνω μακριά από τη δουλειά μου;
Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από την δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι τέσσερις (4) ημέρες. Ο ακριβής όμως χρόνος εξαρτάται από : - το είδος της επέμβασης και - το είδος της εργασίας σας (σκόνες, εξωτερική κτλ)

Θα μπορώ να ανασαίνω από τη μύτη μου μετά την επέμβαση;
Τις πρώτες 2-3 ημέρες λίγο δύσκολα, γιατί θα έχετε ένα μικρό σφουγγαράκι μέσα στη μύτη με σωληνάκι στη μέση που θα επιτρέπει την αναπνοή μεν, αλλά όχι τέλεια. Μετά την αφαίρεσή του και για διάστημα μίας εβδομάδας περίπου, η μύτη λόγω της εγχείρησης θα είναι πρησμένη εσωτερικά (ΟΧΙ εξωτερικά). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα έχετε εκκρίσεις από τη μύτη, τα μάτια θα δακρύζουν και μπορεί να μην μυρίζετε καλά. Μπορεί επίσης να έχετε κάποια ευαισθησία ή πόνο στα δυο μπροστινά πάνω δόντια. Αυτά θα περάσουν σιγά-σιγά και τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη από την επέμβαση.

Τι είναι αυτό το σφουγγαράκι μέσα στη μύτη και πόσο καιρό θα το έχω;
Το σφουγγαράκι τοποθετείται μέσα στη μύτη για να σταματήσει όποια αιμορραγία και να βοηθήσει το εσωτερικό της μύτης να "δέσει" στη σωστή του θέση. Βγαίνει συνήθως μετά από δύο ημέρες. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να μην έχετε καθόλου πωματισμό.

Η μύτη μου θα αιμορραγεί μετά την επέμβαση;
Όσο είναι το σφουγγαράκι μέσα, ένα ροζ υγρό μπορεί να στάξει τις πρώτες ώρες. Μετά την αφαίρεση του, θα υπάρξει ίσως μικρή αιμορραγία που περνάει σε λίγα λεπτά. Η μύτη μπορεί να βγάζει αυτό το υγρό τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Θα έχω "μαύρα" μάτια μετά την επέμβαση;
Μόνο εάν έχετε υποβληθεί σε ρινοπλαστική τότε αρκετά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να "μαυρίζουν" τα βλέφαρα. Αυτό περνάει μέσα σε μία εβδομάδα περίπου.

Πρέπει να αποφύγω κάτι μόλις επιστέψω στο σπίτι;
ΝΑΙ. - Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό. - Κρατείστε τη μύτη καθαρή φυσώντας την πολύ απαλά, μην ακουμπάτε τη μύτη σας με τα δάκτυλα, βάλτε προσεκτικά την αλοιφή που σας δόθηκε. - Αν θέλετε να φταρνιστείτε να το κάνετε με ανοικτό το στόμα ώστε να μην πάρει όλη την πίεση η μύτη σας.

 

Γ. Μετά την επιστροφή στο σπίτι.
1.Μήν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά (μπίρες, ουίσκι, κτλ) τις πρώτες 48 ώρες.
2.Μην οδηγήσετε ή μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
3.Μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες.
4.Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Είναι επίσης δυνατόν, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
5.Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
6.Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και σιγά-σιγά ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα.
7. Αν αισθανθείτε : δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) ή σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή ανυπόφορο πόνο που επιμένει, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί ίσως κάποια συμπληρωματική θεραπεία.