Οδηγίες για το χειρουργείο

Μύτη - παραρρίνια

Για επέμβαση στη μύτη - παραρρίνια με ενδοσκόπια (Ενδοσκοπική Χειρουργική)

 

Α. Γενικές οδηγίες.
1. Από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης της εγχείρησης ημέρας, δεν πρέπει να φάτε τίποτα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ούτε νερό.
2. Αν καπνίζετε είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μην καπνίσετε καθόλου όλη την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
3. Εάν στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας φοράς που συναντηθήκαμε και της εγχείρησης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας (π.χ. κρυολόγημα, πυρετός, κ.τ.λ) παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

 

Β. Απαντήσεις σε μερικά ερωτήματά σας.

Πόσο θα μείνω στην κλινική;
Συνήθως ένα 24ώρο. Πολύ σπανιότερα 2 ημέρες.

Για πόσο καιρό θα μείνω μακριά από τη δουλειά μου;
Ο χρόνος που πρέπει κάποιος να μείνει μακριά από τη δουλειά του μετά από την επέμβαση είναι συνήθως (4) τέσσερις ημέρες. Καλύτερα ας συζητηθεί αυτό, όταν θα πάρετε εξιτήριο.

Θα μπορώ να ανασαίνω από τη μύτη μου μετά την επέμβαση;
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αναπνοής μιας και δεν χρησιμοποιείται πωματισμός,. Κάποιες φορές μπορεί να έχετε ένα μικρό σφουγγαράκι μέσα στη μύτη. Μετά την αφαίρεση του και για διάστημα δύο εβδομάδων περίπου, η μύτη λόγω της εγχείρησης θα είναι πρησμένη εσωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα έχετε εκκρίσεις από τη μύτη και μπορεί να μην μυρίζετε καλά. Αυτά, με την περιποίηση που θα κάνετε στη μύτη σας (ορρός και spray) σιγά-σιγά θα περάσουν και τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη από την επέμβαση.

Τι είναι αυτό το σφουγγαράκι μέσα στη μύτη και πόσο καιρό θα το έχω;
Εάν έχει τοποθετηθεί σφουγγαράκι μέσα στη μύτη, αυτό γίνεται για να σταματήσει την όποια αιμορραγία και να βοηθήσει το εσωτερικό της μύτης να "δέσει" στη σωστή του θέση. Βγαίνει συνήθως το επόμενο πρωί.

Η μύτη μου θα αιμορραγεί μετά την επέμβαση;
Όσο είναι το σφουγγαράκι μέσα, ένα ροζ υγρό μπορεί να στάξει τις πρώτες ώρες. Μετά την αφαίρεση του, θα υπάρξει ίσως μικρή αιμορραγία που περνάει σε λίγα λεπτά. Η μύτη μπορεί να βγάζει αυτό το υγρό τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Θα έχω "μαύρα" μάτια ή εξωτερικό πρήξιμο μετά την επέμβαση;
Όχι. Να έχετε όμως υπ’ όψιν σας ότι απαγορεύεται να φυσήξετε τη μύτη σας τις πρώτες 10 μέρες μετά την επέμβαση γιατί μπορεί να πρηστούν τα βλέφαρα σας.

Πρέπει να αποφύγω κάτι μόλις επιστέψω στο σπίτι;
ΝΑΙ. - Μην καπνίσετε ή πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό. - Κρατείστε τη μύτη καθαρή, φυσώντας την πολύ απαλά, βάζετε προσεκτικά την αλοιφή σας . - Αν θέλετε να φταρνιστείτε να το κάνετε με ανοικτό το στόμα ώστε να μην πάρει όλη την πίεση η μύτη σας.

 

Γ. Μετά την επιστροφή στο σπίτι.
1.Μήν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά (μπίρες, ουίσκι, κτλ) τις πρώτες 48 ώρες.
2.Μην οδηγήσετε ή μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
3.Μην υπογράψετε ή πάρετε οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση τις πρώτες 48 ώρες.
4.Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Είναι επίσης δυνατόν, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
5.Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
6.Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και σιγά-σιγά ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα.
7. Αν αισθανθείτε : δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) ή σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή ανυπόφορο πόνο που επιμένει, είναι καλύτερο να επικοινωνήσουμε για να σας δοθεί ίσως κάποια συμπληρωματική θεραπεία.
8. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε κάποιες φορές μετά το χειρουργείο για να γίνει, με την περιποίηση της μύτης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επούλωση.