Χειρουργικές επεμβάσεις

Ρινικού διαφράγματος

Χειρουργική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών.

 

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που προκαλεί εκνευρισμό, κακή διάθεση, ανεπαρκή ξεκούραση στον ύπνο και ίσως ροχαλητό. Δυσκολεύει ακόμα τις αθλητικές δραστηριοτητες. Επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία των πνευμόνων και επιδεινώνει τυχόν παθήσεις τους.  Η κύρια αιτία του προβλήματος είναι ο συνδυασμός σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) και χρόνιας ρινίτιδας,(βλέπε για τη "χρόνια ρινίτιδα" στις "συχνές ερωτήσεις") δηλαδή έντονης διόγκωσης των ρινικών κογχών που είναι σχηματισμοί βλενογόννου στο εσωτερικό της μύτης.

Στην περίπτωση που η θεραπεία με ρινικά spray, αλοιφή, κ.α. για τη χρόνια ρινίτιδα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επιβεβλημένη. Η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα (διάφραγμα μύτης) συνίσταται στον ευθειασμό του. Η εγχείρηση αυτή στο διάφραγμα της μύτης συνοδεύεται συνήθως και με επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας. Με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων συνήθως ή με κογχοπλαστική ελλατώνεται η διόγκωση των κάτω ρινικών κογχών. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε θεραπεία και για τη ρινίτιδα.

Η νοσηλεία είναι μόνο ένα βράδυ, ως πωματισμός χρησιμοποιείται ένα μαλακό υλικό που αφαιρείται μετά μία ή δύο μέρες, ανώδυνα. Για να διευκολυνθεί η αναπνοή όσο υπάρχει αυτός ο πωματισμός, ένα μικρό σωληνάκι μέσα στο υλικό αυτό, επιτρέπει την αναπνοή από τη μύτη απο την πρώτη στιγμή. Τώρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα να μην τοποθετηθεί καν πωματισμός.

Παρά τις περί αντιθέτου δοξασίες η επέμβαση δεν πονάει, ούτε η αφαίρεση του υλικού πωματισμού πονάει, δεν πρήζεται η μύτη εξωτερικά, ούτε υπάρχουν αιματώματα στο πρόσωπο.

Η αποκατάσταση της αναπνοής είναι θεαματική, μετά από κάποιο μικρό χρόνο αποθεραπείας όπου χρησιμοποιούνται φυσιολογικός ορρός και αλοιφή για να καθαρίζεται η μύτη, μέχρι να υπάρξει πλήρης επούλωση.